SUN’IY INTELLEKTNING IJTIMOIY HAYOTGA INTEGRATSIYASI: IMKONIYATLAR, XAVF-XATARLAR VA GLOBAL BOSHQARUV MASALALARI - Otaniyozova Zaynabxon Sharipboyevna (PEDAGOGS, 2025)
Mazkur maqolada sun’iy intellekt (SI) texnologiyalarining ijtimoiy hayotga tobora chuqur integratsiyalashuvi, bu jarayonning ijobiy va salbiy oqibatlari hamda xalqaro miqyosda ularni boshqarish zarurati tahlil qilinadi. SI inson faoliyatining turli sohalariga — ta’lim, sog‘liqni saqlash, adliya, iqtisodiyot, transport, ijtimoiy tarmoqlar va ommaviy axborot vositalariga kirib kelib, inson hayot sifati va samaradorligiga ijobiy ta’sir ko‘rsatayotgan bo‘lsa-da, shu bilan birga axloqiy, huquqiy va xavfsizlikka oid jiddiy savollarni ham yuzaga keltirmoqda. Maqolada aynan shu ziddiyatli holatlar o‘rganiladi, shuningdek, sun’iy intellektdan foydalanuvchi mamlakatlar va korporatsiyalar uchun umumiy boshqaruv mexanizmlarini shakllantirish zarurligi asoslab beriladi. Xalqaro tashkilotlarning siyosiy yondashuvlari, texnologik asimmetriya, hamda normativ-huquqiy bazalarning moslashtirilishi orqali SI’ning ijtimoiy tizimlarga xavfsiz integratsiyasi uchun strategik yechimlar taklif etiladi. Mualliflar SI texnologiyalarining barqaror va adolatli rivojlanishi uchun global boshqaruv konsepsiyasini ishlab chiqish zaruratiga urg‘u beradilar.