YIRIK SHOHLI HAYVONLARDA UCHRAYDIGAN VAGINIT KASALLIGI - Yo’ldashova Sevinch; Seypullayev A.K. (PEDAGOGS, 2025)
Vaginit — bu hayvon organizmida jinsiy a'zolarning yallig'lanishi bilan bog'liq kasallik bo'lib, ko'pincha yirik shoxli hayvonlar, ayniqsa mol, qo'y va echkilarda uchraydi. Ushbu maqolada vaginit kasalligining sabablari, uning klinik belgilari, diagnostikasi va davolash usullari muhokama qilinadi. Kasallikning rivojlanishiga turli xil infeksiyalar, bakteriyalar, yomon sanitariya sharoitlari va gormonal o'zgarishlar sabab bo'lishi mumkin. Vaginitning aniq belgilari orasida vaginal oqindi, isitma va hayvonning umumiy holatining yomonlashishi kuzatiladi. Davolash uchun antibakterial va yallig'lanishga qarshi preparatlar ishlatiladi. Maqola shuningdek, kasallikni oldini olish, sanitariya va profilaktik choralar haqida ham ma'lumot beradi. Vaginitni tez aniqlash va samarali davolash yirik shoxli hayvonlar sog'lig'ini saqlash va iqtisodiy zararlarni kamaytirish uchun muhimdir.