DIZARTRIYA NUQSONIDA BOLA RUHIYATI - Yoqubova Sadoqat Otaxonovna,; Rahimova Dilfuza Nurmetovna, (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: Dizartriya, bu nutqni shakllantirish va ijro etish jarayonida muammolarni keltirib chiqaradigan holat bo’lib, u asosan motor funktsiyalarining buzilishi bilan bog’liq. Dizartriya nutą nuqsoniga ega bo’lgan bolalarda nutqning aniq va tushunarli bo’lmasligi, so’zlarni to’g’ri talaffuz qilishda qiyinchiliklar va ovozning tonalligi, kuchi va ritmida muammolar mavjud. Ushbu muammo bolalarning ijtimoiy, akademik va psixologik rivojlanishiga salbiy ta’sir ko’rsatishi mumkin.