OLIY TA’LIM MUASSASALARI TALABALARINING “TIME MANAGEMENT” KO’NIKMALARI BILAN ULARNING O’QUV YUTUQLARI O’RTASIDAGI BOG’LIQLIK - Badalova Maqsuda Umarovna; Sirojova Nafisa Isomiddin qizi (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya. Ushbu tadqiqotning maqsadi — talabalarining vaqtni boshqarish ko‘nikmalari bilan ularning o‘quv yutuqlari o‘rtasidagi bog‘liqlikni aniqlashdir. Vaqtni boshqarish juda muhim bo‘lib, u insonning umumiy ishlashi va yutuqlariga bevosita ta’sir qilishi mumkin. Biroq, bularning barchasi insonlarning kundalik hayotiga mos tarzda vaqtni qanday boshqarishiga bog‘liq. Yaxshi muhit va sharoitlar, shuningdek, ustozlar tomonidan berilayotgan samarali ma’ruzalar, talabalarning ijobiy natijalarga erishishiga yordam beradi. Shunga qaramay, talabalar tomonidan vaqtni boshqarish ularni yaxshi talaba bo‘lishga yo‘naltiruvchi asosiy omillardan biri hisoblanadi. Samarali vaqtni boshqarish talabaning muvaffaqiyati uchun juda muhimdir. Biroq, ba’zi talabalar vaqtni boshqarish ko‘nikmalariga ega emaslar va bu ularning hayoti hamda o‘qishiga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Oliy ta’lim muassasalaridagi talabalar tomonidan vaqtning sarflanishi ularning kundalik faoliyati va odatlariga bog‘liq. Bundan tashqari, vaqtni qanday boshqarish ularning stress darajasiga ham ta’sir qiladi, chunki ular topshiriqlarni bajara olishlari va shaxsiy yutuqlarga erishishlari kerak bo‘ladi. Shu munosabat bilan, ushbu tadqiqotda Toshkent Amaliy  Fanlar Universiteti talabalaridan ma’lumotlar to‘plandi va ularning vaqtni boshqarish orqali o‘quv yutuqlari darajasiga qanday ta’sir qilishlari tahlil qilindi.