INKLYUZIV TA’LIMDAN -INKLYUZIV JAMIYAT SARI - Topilov Shavkat Abduvoxidovich (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: Inkluziv ta’lim — bu barcha bolalar, shu jumladan, jismoniy yoki aqliy imkoniyatlari cheklanganlar, kam ta’minlanganlar, milliy ozchilik vakillari, qochqinlar va boshqa ijtimoiy himoyaga muhtoj guruhlar uchun bir xil ta’lim olish imkonini beruvchi jarayon. Inkluziv ta’lim jamiyatni yanada adolatli va hamkorlikka asoslangan qilishda muhim o‘rin tutadi. Bu jarayonning boshqarilishi esa ta’lim muassasalari va tizimlarida maxsus yondashuv va tamoyillarga asoslanadi. Inkluziv ta’lim nafaqat maxsus ehtiyojga ega bolalar uchun qulay ta’lim muhitini yaratish bilan cheklanmaydi, balki jamiyatning barcha a’zolari uchun teng imkoniyatlarni ta’minlashni o‘z ichiga oladi. U shuningdek, boshqa o‘quvchilarda ham ijtimoiy ko‘nikmalarni rivojlantirish va xilma-xillikka hurmat bilan qarashni shakllantirishda katta rol o‘ynaydi. Shu sababdan, inkluziv ta'lim faqat alohida shaxslar manfaatlari uchun emas, balki butun jamiyat taraqqiyoti uchun muhim hisoblanadi.