QURG'OQCHILIKGA UCHRAGAN HUDUDLARDA BARQAROR ARXITEKTURA VA INNOVATSION DIZAYN YECHIMLARNI EKOLOGIK LOYIHALASH BILAN INTEGRATSIYASI - Omonova Maksudaxon Zakirovna, (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: Qurg'oqchilikka uchragan hududlarda barqaror arxitektura va innovatsion dizayn yechimlarining ekologik loyihalash bilan integratsiyasi zamonaviy shaharsozlik va qurilishning muhim yo‘nalishlaridan biri hisoblanadi. Ushbu maqolada ekologik barqarorlik tamoyillariga asoslangan qurilish materiallari, energiya samaradorlik texnologiyalari, suv resurslarini tejash usullari hamda biomimikriya elementlaridan foydalanish imkoniyatlari tahlil qilinadi. Bundan tashqari, iqlim sharoitiga mos keluvchi innovatsion dizayn yechimlari, passiv uylar, yashil tomlar va tabiiy ventilyatsiya tizimlari qurg‘oqchil hududlarda yashash sharoitlarini yaxshilashdagi o‘rni yoritiladi. Tadqiqot natijalari ekologik jihatdan barqaror va iqtisodiy samarali loyihalarni ishlab chiqishda amaliy qo‘llanilishi mumkin.