RESPUBLIKAMIZDA MUSTAQILLIKKACHA BO’LGAN DAVRDA TRANSPORT TARMOQLARINING RIVOJLANISH XUSUSIYATLARI - Bebutova Rayxona (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada O’zbekiston Respublikasining mustaqillikgacha bo’lgan davrida transport tarmoqlarining rivojlanish xususiyatlari tahlil etiladi. Xususan, 20-asrning o’rtalaridan 1991-yilgacha bo’lgan davrdagi transport infratuzilmasi, uning ijtimoiy-iqtisodiy sharoitlari, nazorat tizimlari va xalqaro aloqalar bilan bog’liq o’zgarishlari ko’rib chiqiladi. Maqolada temir yo’l, avtomobil, havo va suv transporti tarmoqlari bilan bog’liq tarixiy ma’lumotlar va ularning o’zaro ta’siri tahlil qilinadi. Shuningdek, transport tarmoqlarining rivojlanishida O’zbekiston iqtisodiyoti va aholisining roli, shuningdek, Sovet Ittifoqining ta’siri yoritiladi. Ushbu maqola transport tarmoqlarini rivojlantirishga bo’lgan ehtiyojlar, muammolar, hamda kelajak istiqbollari haqida ko’proq ma’lumot berishni maqsad qilgan. Natijada, ma’lum bir davrda transport sohasida yuz bergan o’zgarishlar va ularning mamlakat taraqqiyotiga ta’siri muhokama qilinadi.