LEYKOZ KASALLIGINING SABABLARI, BELGILARI VA TEKSHIRISH USULLARI - Xudoyarova G.N; Turğunboyeva Nozima Shuhradjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Mavzuning dolzarbligi. Leykoz (leykoz, leukosis disease) - qon yaratish tizimining klonal xavfli (neoplastik) kasalligi. Leykozlar etiologiyasiga ko‘ra bir- biridan farq qiladigan kasalliklarning keng guruhini o‘z ichiga oladi. Leykozlarda sifatsiz klon ko‘mikning yetilmagan gemopoetik hujayralaridan ham, yetilgan va yetilgan qon hujayralaridan ham paydo bo‘lishi mumkin. Oqqonda kechadigan kamqonlik holati nafas qoʻshilishiga olib kelishi mumkin chunki oʻpka yetarlicha kislorod olmaydi va shuning natijasida yaxshi ishlamaydi. Oqqon kasalligida qonda tronbasitlar soni keskin kamayadi. Shuningdek qon ivishi bilan bogʻliq momolar tanadan koʻkarishlar paydo boʻlishiga olib keladi. Oqqon bilan kasallangan har yigirma bimorninig bittasida teri toshmalar kuzatiladi bu allirginga ham oʻxshashi mumkin. Shuningdek toshma turli shakl va oʻlchamda boʻlishi mumkin. Ammo ularning umumiy jihati bir xil-tobora koʻpayib tananing katta qismini egallaydi.