BACHADON BO’YNI EROZIYASINING ETIOLOGIYASI VA DIAGNOSTIK MEZONLARI - Jumaeva D.R.; Temirova D.O. (TADQIQOTLAR, 2025)
Har yili 300 mingga yaqin ayol bachadon bo’yni saratonidan vafot etadi. Bachadon bo’yni eroziyasi patologiyasi o’rtacha 100 ayoldan 20 tasida uchraydi va asimptomatikdir. Sog’lom ayolning vaginal shilliq qavati jinsiy aloqa paytida bachadonni himoya qiladigan, kiradigan har qanday infektsiyani yo’q qiladigan va kelajakda kontraseptsiya uchun spermatozoidlarning bachadon bo’yni kanali va bo’shlig’iga kirib borishini osonlashtiradigan sekretsiya ishlab chiqaradi. Vaginal biotsenoz va infektsiyalardagi o’zgarishlar bachadon bo’yni shilliq qavatining o’zgarishiga olib keladi.