SANOAT MULKI OBYEKTLARI TASNIFI VA FUQAROLIK-HUQUQIY MAQOMI - Boboto‘xtayev Sohibjon Abdusalim o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Bugungi kunda dunyo bo’ylab fan-texnika taraqqiyotining rivojlanishi, insonning intellektual faoliyatining ahamiyatini yanada oshirib, ijtimoiy- iqtisodiy sohalarda katta ta’sir ko’rsatmoqda. Postindustrial jamiyatlarda bilimlar va ixtirolar asosiy harakatlantiruvchi kuchga aylanmoqda. Ushbu maqolada intellektual mulk, xususan, sanoat mulki obyektlari va ularning huquqiy maqomi haqida so’z yuritiladi. Ixtirolar, foydali modellar, sanoat namunalari va boshqa sanoat mulk turlari kabi obyektlarning huquqiy himoyasi, ularning patentlanishi, qo’llanishi va xalqaro amaliyotdagi o’zgarishlar tahlil qilinadi. Maqolada, shuningdek, sanoat mulkini himoya qilishning muhimligi, unga beriladigan huquqlar va huquqiy nizolarni hal qilish masalalari yoritilgan.