TRANSPORT GEOGRAFIYASI FANINING O’RGANISH OBYEKT,PREDMETI, METODLARI VA VAZIFALARI. - Shokirova Mohichehra (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola transport geografiyasi fanining mohiyatini, uning o’rganish obyekti, predmeti, asosiy metodlari va dolzarb vazifalarini kompleks tarzda ochib beradi. Transport geografiyasi ijtimoiy-iqtisodiy geografiyaning muhim tarmog’i sifatida transport tizimlarining hududiy tashkil etilishi, joylashuvi, rivojlanish qonuniyatlari va jamiyat hayotidagi rolini o’rganadi. Maqolada transport geografiyasining o’rganish obyekti - transport tizimlari va tarmoqlari, transport tugunlari, transport-iqtisodiy aloqalar, transport geografik o’rni va transport infratuzilmasi ekanligi aniqlanadi. Fanning predmeti esa transport tizimlarining hududiy tashkil etilish qonuniyatlari, ularning shakllanish omillari va jamiyat iqtisodiyoti hamda hududiy rivojlanishga ta’siridir.