NOANIQLIK VA RISK SHAROITIDA QISHLOQ XO’JALIGI KORXONALARINING MOLIYAVIY MENEJMENT SAMARADORLIGINI BAHOLASH - Esanov Nurbek Oybek o'g'li (TADQIQOTLAR, 2025)
Kirish Mamlakatimiz iqtisodiyotida qishloq xo‘jaligi tarmog‘ining ahamiyati juda katta. Chunki respublikamiz abolisining yarmi qishloq joylarda istiqomat qiladi va ulaming turmush farovonligi mazkur tarmoq rivoji bilan uzviy bog‘liqdir. Bundan tashqari mamlakatimiz yalpi ichki mahsuloti va valyuta tushumi tarkibida ham qishloq xo‘jaligi tarmog‘i sezilarli salmoqqa ega. Qishloq xo‘jaligi tarmog‘i aholini oziq-ovqat mahsulotlari bilan hamda sanoatning ayrim sohalarini xomashyo bilan ta’minlashda muhim ahamiyatga ega. Endilikda aholi soni va ehtiyojlarining o‘sishi hamda qayta ishlash sanoati quvvatlarining yuksalishi qishloq xo‘jalik mahsulotlari yetishtirish hajmini yanada ko‘paytirishni obyektiv ravishda taqozo etmoqda. Shuning uchun ham ushbu tarmoqni rivojlantirish va samaradorligini oshirish dolzarb hisoblanadi. Biroq, qishloq xo‘jaligi korxonalari o‘z faoliyati davomida ko‘plab noaniq va riskli vaziyatlar bilan robaro keladi. Qishloq xo‘jaligida moliyaviy tavakkalchilikni boshqarish fermer xo‘jaligining barqaror o‘sishini ta’minlash uchun asosiy vosita hisoblanadi.