OILADAGI SHAXSLARARO MUNOSABATLARNING TIZIMIGA XOS UMUMIY XUSUSIYATLARI - Bobanov Xurshid; Isoqova Gulchehra (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada oila tizimining shaxslararo munosabatlarga ta’siri va uning umumiy va xususiyatlari haqida so’z yuritiladi. Oila - ijtimoiy tuzilmaning asosiy bo’lagi bo’lib, undagi shaxslararo munosabatlar bir-biriga ta’sir etuvchi va o’zaro bog’liq tizimni tashkil etadi. Maqolada oila ichidagi shaxslar o’rtasidagi ijtimoiy rollar, o’zaro aloqalar va psixologik bog’liqliklar muhim o’rin tutadi. Oila tizimi barqarorlik va o’zgarishlar o’rtasida uyg’unlikni saqlashga intiladi, lekin u doimo o’zgarib boradi, chunki yangi avlodlar tug’iladi, eski avlodlar esa o’zgaradi yoki yo’qoladi. Oila tizimining xususiyatlari, jumladan, gender rollari, oilaviy qadriyatlar va an’analar, ota-onaning ta’siri, oiladagi ziddiyatlar va o’zaro munosabatlar, tizimning barqarorligi va rivojlanishiga bevosita ta’sir ko’rsatadi. Ushbu maqola oiladagi shaxslararo munosabatlarning tizimiga xos umumiy va xususiyatlar haqida chuqur tushuncha beradi va oilaning jamiyatdagi muhim rolini ta’kidlaydi.