КУРИЛИШ ТЕХНИК ЭКСПЕРТИЗА: ТУРАР ВА НОТУРАР ЖОЙЛАРНИ БАҲОЛАШ МАСАЛАЛАРИ. - ЗУЛФУҚОРОВ АБДУВАХОБ АБДУМАЛИК ЎҒЛИ; УСАНОВ ШАРОФИДДИН БЕКЗОД ЎҒЛИ (TADQIQOTLAR, 2025)
Аннотация: Ушбу мақола қурилиш техник экспертизасининг турар ва нотурар жойларни баҳолашга оид масалаларни ўрганишга бағишланган. Мақолада бино ва иншоотларнинг техник ҳолатини баҳолаш, уларнинг эксплуатацияга мослиги, қайта қуриш ёки таъмирлаш зарурияти, шунингдек, инженерлик коммуникацияларини текшириш каби муҳим жиҳатлар муҳокама қилинган. Турар жойлар (аҳоли учун яратилаётган яшаш жойлари) ва нотурар жойлар (ишлаб чиқариш ва хизмат кўрсатиш объектлари) ўртасидаги фарқлар ва уларнинг техник текширишдаги ўрни тушунтирилган. Маълум бўлишича, бино ва иншоотларнинг ҳолатини аниқлаш, уларнинг ишлаб чиқариш ва эксплуатацияга мослигини текшириш, аҳоли хавфсизлигини таъминлашда муҳим аҳамиятга эга. Мақола қурилиш соҳасидаги муаммоларни ечиш ва ижтимоий-иқтисодий ривожланишга ҳисса қўшиш учун техник экспертизани сифатли амалга ошириш муҳим эканлигини кўрсатади.