DNK EKSPERTIZASI OTKAZISHDA BIOLOGIK IZLARINING AHAMIYATI - Haydarov Ilhom; Oribjonov Saidbek Obro’yjon o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya DNK ekspetizasi jinoyatlarni ochish va ularni tergov qilishda muhim rol o’ynaydi. Bu sohada dnk ekspetizasi, ya’ni identifikatsiya va individualizatsiya uchun ishlatiladigan biologik belgilar, juda muhim ahamiyatga ega. biologik izlarining dnk ekspertizadagi roli, ayniqsa, aybdor shaxsni aniqlashda, jinoyatga aloqador shaxslarni tasvirlashda va tasodifiy yoki maqsadli huquqbuzarliklarni o‘rganishda katta ahamiyat kasb etadi. biologik izlari odatda eng aniq va o‘ziga xos biologik belgilardan biri bo‘lib, bu ekspertiza turining jinoyatlarni tergov qilishda qo‘llanilishi juda samarali va aniq natijalarga olib keladi. Dnk yekspertizasining o‘ziga xos xususiyatlaridan biri shundaki, har bir insonning bilogik belgilari boshqa shaxslarning bialogik belgilaridan sezilarli darajada farq qiladi. Shuning uchun biologik izlar jinoyat joylarida qoldirilgan izlar sifatida, har bir insonni ajratishga yordam beradigan juda aniq bir vosita sifatida ishlatiladi. Dnk ekspertizasi o‘tkazish, asosan, jinoyatchilikni identifikatsiyalashda va jinoyatchining ishtirokini tasdiqlashda samarali hisoblanadi. Jinoyat joyidan topilgan boshqa biologik izlar (masalan, qon yoki soch izlari) ekspertizada ishlatiladi. Ular, masalan, huquq-tartibot organlari tomonidan tergov olib borilayotgan jinoyatning o‘ziga xos xususiyatlarini aniqlashga yordam beradi. Biologik izlari bilan bog‘liq dnk ekspertizalar, jinoyatni sodir etish vaqtida shaxsning holatini yoki maqsadlarini aniqlashga yordam berishi mumkin.