NEMRUT TOG‘I –QADIMIY SIVILIZATSIYALARNING UCHRASHGAN MASKANI - Mushtariybegim Xolmirzayeva; I. Xudoynazarov (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Nemrut tog‘i va undagi diniy hamda madaniy ahamiyatga ega bo‘lgan ulkan xudolar va hayvonlar haykallari haqida so‘z boradi. Miloddan avvalgi davrlarga oid ushbu yodgorliklar qadimiy Kommagene qirolligiga tegishli bo‘lib, sharq va g‘arb madaniyatini birlashtiruvchi tarixiy meros hisoblanadi. Haykallar sharq va g‘arbiy terrasalarda joylashgan bo‘lib, ular diniy marosimlar uchun mo‘ljallangan. Maqolada Levkodike, Ahura Mazda-Zeus, Mitra-Apollon, Artagnes- Herakles kabi mifologik obrazlarning ramziy ma’nolari ham yoritilgan. Ushbu yodgorliklar qadimiy yunon va fors madaniyatlarining uyg‘unligini aks ettiradi.