TALABALAR ORASIDA UYQU BUZILISHINING KOGNITIV FAOLIYATGA TA’SIRI - Boymurodova N.CH; Asqarova I.B; Qosimova H.J (TADQIQOTLAR, 2025)
Annatatsiya. Talabalar orasida uyqu buzilishining kognitiv faoliyatga tas’irini o’rganish uchun statistik tahlil o’tkazildi. Uyqu shubhasiz inson tanasining to’g’ri va meyorida ishlashi uchun eng muhim fiziologik faoliyatlardan biridir. Uyquning yetarli bo’lmasligi yurak qon tomir kasalliklari, neyrokognitiv funksiya, psixologik kasalliklar, metobolik anomaliyalar va akademik ko’rsatkichlarga salbiy ta’sir ko’rsatadi.Kognitiv faoliyat bu- xotira, aqliy faaoliyat va boshqa kognitiv funksiyalar hisoblanadi. Maqolada aynan uyqu yetishmovchiligining kognitiv faoliyatga ta’sirini tibbiyot talabalari o’rtasida ko’rib chiqilgan.Natijalarga ko’ra uyqu buzilishi talabalar kognitiv faoliyatiga salbiy ta’sir ko’rsatishi aniqlangan.