BOSIMLI SUV TASHLOVCHILARDA OCHIQ OQIMLARNING O‘Z- O‘ZIDAN AERATSIYASINI MODELLASHTIRISH - Ziyamuxammedova U.A; Musurmonov S.O‘; Abdurahmonova F.Sh. (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Suyuqlik va gaz oqimlari orasidagi tashqi chegara sohalarining mavjudligi ko‘rib chiqilgan bo‘lib, bu joylarda tez-tez gaz alohida qo‘shimchalar shaklida suyuqlik ichiga tortilib, uning oqim xususiyatlarini sezilarli darajada o‘zgartiradi. Gazning oqimga jalb qilinishi ijobiy natijalarga olib kelishi (oqimlarning chegaralarga ta’siri intensivligini kamaytirish, tabiiy suv havzalarida suv sifatini yaxshilash, texnologik apparatlarda reaktsiyalarning samarali o‘tishini ta’minlash) va salbiy oqibatlarga olib kelishi (oqimlar hajmining oshishi, suv tashlash tizimlari o‘tkazuvchanligining kamayishi, mexanik uskunalarning ish barqarorligining pasayishi, yadroviy reaktorlarning faol zonalarida issiqlik almashinuvining yomonlashuvi) kabi jihatlardan tahlil qilingan.