INSON NUTQIY FAOLIYATINING PSIXOLOGIK VA LINGVISTIK JIHATLARINI TAHLIL ETISH MASALALARI - Gulrux Babayeva Namazovna; Xoliqova Dilshoda Uralovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiyaː Psixolingvistika nutqning shakllanishi va uni idrok etish qonuniyatlari haqidagi fan bo‘lib, u nutqni shakllantirish jarayonlarini, shuningdek, uni til tizimiga muvofiq ravishda idrok etish masalasini o‘rganadi. Chunki psixik jarayonlar: sezgi, idrok, xotira, tafakkur, xayol, nutq, diqqat kabilarning barchasi o‘zga tilni o‘rganishda, nutq shakllanishida asosiy faoliyat hisoblanadi. Shuning uchun psixolingvistika nafaqat so‘zlarni tushunish, idrok etish, ona tilini o‘rganilayotgan chet tilga ijobiy va salbiy ta’sirini o‘rganadi, balki o‘quvchining ruhiy olami, mashg‘ulotlar jarayonida til o‘rganishga qiziqishi, ko‘nikmalar integratsiyasidagi qiyinchilaklari bilan ham shug‘ullanadi.