ARDUINO UNO VA ULTRATOVUSH SENSORI YORDAMIDA TO‘SIQLARDAN QOCHUVCHI MOBIL ROBOT PROTOTIPINI LOYIHALASH VA AMALGA OSHIRISH - Ziyamuxammedova U.A; Turobjonov S.B; Djaxangerov T.S (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:Mazkur maqolada Arduino UNO mikrokontrolleri va ultratovush sensori asosida to‘siqlardan qochish qobiliyatiga ega bo‘lgan mobil robot prototipini loyihalash va yaratish natijalari bayon etiladi. Robot o‘z atrof-muhitini ultratovush sensori yordamida kuzatib, yo‘lida uchraydigan to‘siqlarni avtomatik tarzda aniqlaydi va ulardan chetlab o‘tadi. Loyihada robotning apparat ta’minoti (Arduino UNO, ultratovush sensori, DC motorlar va boshqalar) va dasturiy qismi ishlab chiqilib, differensial yurish tamoyiliga asoslangan oddiy reaktiv algoritm orqali harakatni boshqarish amalga oshirildi. Eksperimental sinovlar robotning turli sharoitlarda to‘siqlardan muvaffaqiyatli qochishini va barqaror harakatlanishini ko‘rsatdi. Arzon va ommabop komponentlardan foydalangan holda yaratilgan ushbu avtonom robot platformasi kelajakda murakkabroq tizimlarni rivojlantirish uchun asos bo‘lib xizmat qilishi mumkin.