KIBER JINOYATCHILIKNING YANGI SHAKLLARI VA ULARNI HUQUQIY BAHOLASH - Parvina Gʻulomamatova; Eshmanov Sardor Salim o’ g’ li (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya: Ushbu maqolada zamonaviy raqamli texnologiyalarning keng qo;llanilishi natijasida yuzaga kelayotgan kiber jinoyatchilikning yangi shakllari, ularning xususiyatlari va jamiyatga tahdidlari tahlil qilinadi. Ayniqsa, fishing, ransomware, identifikatsiya o’g’riligi, ijtimoiy muhandislik (social engineering) kabi jinoyat turlari misolida ularning kengayib borayotgan ko’lami yoritilgan. Shuningdek, ushbu jinoyatlarga nisbatan milliy va xalqaro huquqiy mexanizmlarning mavjud holati, ularning yetarliligi va dolzarb muammolari yoritilib, huquqiy baholash mezonlari ko’rib chiqilgan. Maqola so’ngida kiber jinoyatchilikka qarshi samarali kurash choralarini ishlab chiqish bo’yicha taklif va tavsiyalar berilgan.