MAKTAB MUHITINING O‘SMIR PSIXOLOGIYASIGA TA’SIRI. MAKTABDAGI MUHIT, O‘QITUVCHILAR BILAN MUNOSABATLAR VA AKADEMIK MUVAFFAQIYAT - Abduraimova Hulkaroy Muzaffar qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada maktab muhitidagi o‘smir shaxsining psixologik rivojlanishiga va ularning akademik muvaffaqiyatiga bo‘lgan ta’siri tahlil qilingan. O‘smirlik – bu inson hayotida shaxs sifatida shakllanish, o‘z-o‘zini anglash va ijtimoiy rollarni egallash davridir. Maktab bu jarayonning asosiy ijtimoiy maydonidir. Maqolada maktab muhitida o‘quvchining ruhiy holati, o‘ziga bo‘lgan ishonchi, motivatsiyasi hamda bilimga intilishi bilan bog‘liq bo‘lgan bevosita va o‘zaro omillari ko‘rib chiqiladi. Xususan, o‘qituvchilar bilan samimiy, ishonchli munosabat, tengdoshlar orasidagi ijtimoiy qo‘llab-quvvatlash va individual yondashuv o‘quvchilarning muvaffaqiyatli o‘qishi va barqaror psixologik rivojlanishi uchun hal qiluvchi omillar ekani ilmiy va amaliy jihatdan asoslab berilgan.