INGLIZ ADABIYOTLARIDA JO‘JI ULUSINING O‘RGANILISHI - Xoliqov Jasurbek Xakimjon o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ingliz adabiyotlarida Jo‘ji ulusining tarixiy o‘rganilishi chuqur tahlil qilinadi. Asosiy e’tibor G‘arb tarixchilari va tadqiqotchilarining Jo‘ji ulusi haqida yozgan asarlariga qaratiladi. Maqolada Jo‘ji ulusining siyosiy, iqtisodiy va madaniy hayoti ingliz tilidagi manbalar asosida keng yoritilib, uning tarixdagi o‘rni va Yevropa bilan aloqalari qanday talqin etilganligi aniqlanadi. Tadqiqotda ingliz tilidagi muhim ilmiy maqolalar, monografiyalar va tarixiy asarlar asosida muhokama yuritiladi. Shu bilan birga, Jo‘ji ulusining o‘ziga xosligi, uning Chingizxon saltanatidagi roli, keyinchalik mustaqil siyosiy tuzilma sifatida shakllanishi, diniy omillar va xalqaro diplomatik munosabatlari ingliz tadqiqotchilari nigohida qanday yoritilganiga e’tibor qaratiladi.