TOG‘AY MUROD ASARLARIDA QO‘LLANILGAN LEKSIK BIRLIKLARNING MA’NO TAHLILINI ANTROPOSENTRIK YONDASHUV ASOSIDA O‘RGANISH - Niyozmetov Bunyodbek (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Tog’ay Murodning "Otamdan qolgan dalalar" romani leksik birliklarining antroposentrik yondashuv asosida ma’no tahlili orqali o’rganiladi. Tadqiqotda asarda milliy ruh, qadimiy an’analar, tabiat va inson o’rtasidagi uzviy bog’liqlik, shuningdek, mustamlakachilikka qarshi kurash va yurtparvarlik g’oyalari tahlil qilinadi. Muallifning o’ziga xos badiiy uslubi, xalqona iboralari va tabiat tasvirlari orqali xalqning milliy mentaliteti, tarixiy dardi va erkinlik kurashi aks ettirilishi ko’rsatib beriladi. Maqolada semantik, diskursiv, korpus lingvistikasi, komponent, psixolingvistik, qiyosiy-tarixiy, rang va simbolika tahlili kabi metodlardan foydalanilgan. Tadqiqot natijalari Tog’ay Murodning asari o’zbek adabiyotida milliy ruh va qadimiy an’analarni ifodalashda muhim o’rin tutishini ko’rsatadi.