MILLIY AXBOROT RESURSLARI - Xoshimova Shirinabonu Sherxon qizi; Mirzaakbarov Dilshodbek Dovlatboyevich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada milliy axborot resurslari tushunchasi, ularning turlari, funksiyalari va zamonaviy jamiyatdagi o‘rni atroflicha tahlil qilinadi. Milliy axborot resurslari deganda mamlakat hududida yaratilgan, to‘plangan va fuqarolar, tashkilotlar hamda muassasalar ehtiyoji uchun xizmat qiluvchi axborotlar majmui tushuniladi. Maqolada kutubxonalar, arxivlar, ilmiy-texnik ma’lumotlar bazalari, elektron resurslar va davlat portallari kabi axborot manbalari misolida ularning amaliy ahamiyati yoritilgan. Davlat siyosati, raqamlashtirish jarayonlari, zamonaviy texnologiyalarni joriy etish, axborot xavfsizligi va intellektual mulk huquqlarini himoya qilish masalalari ham tahlil qilinadi. Shuningdek, milliy axborot resurslarining ta’lim, ilm-fan, madaniyat va iqtisodiy taraqqiyotga ta’siri, mavjud muammolar va ularni hal etish yo‘llari haqida ham fikr yuritiladi. Maqola axborot jamiyatini barpo etishda milliy resurslarning strategik ahamiyatini ochib beradi.