VEKTORLI VA RASTRLI GRAFIKADA ISHLOVCHI DASTURLAR VA ULARNI QO‘LLANISH SOHALARI - Mirzaakbarov Dilshodbek Dovlatboyevich; Musojonova Zilola Doniyorjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Maqolada zamonaviy grafik dizayn texnologiyalarining asosiy yo‘nalishlari bo‘lgan vektorli va rastrli grafikalar, ularda ishlovchi dasturiy vositalar hamda ularning qo‘llanish sohalari tizimli ravishda o‘rganiladi. Vektorli grafika matematik formulalarga asoslangan holda grafik elementlarni aniqlik bilan ifodalash imkonini berishi tufayli, u asosan logotiplar, grafik identifikatsiya, texnik chizmalar va chizmalar tayyorlashda qo‘llaniladi. Rastrli grafika esa piksel asosidagi tuzilishga ega bo‘lib, murakkab rang o‘tishlari, foto tahrirlash va realistik effektlar yaratishda keng qo‘llanadi. Maqolada Adobe Illustrator, CorelDRAW, Inkscape kabi vektorli grafik muharrirlar, hamda Adobe Photoshop, GIMP, Krita kabi rastrli muharrirlarning texnik imkoniyatlari, afzallik va kamchiliklari, ularning zamonaviy dizayn, nashriyot ishi, multimedia sanoati, arxitektura va muhandislik grafikasi kabi sohalardagi o‘rni ilmiy yondashuv asosida tahlil qilinadi. Shuningdek, maqolada grafik axborotning samarali uzatilishi va vizual kommunikatsiyaning sifat darajasini belgilovchi omillar ham tahlil etilib, ularning turli sohalarda qanday rol o‘ynashi asosli dalillar bilan ko‘rsatiladi. Ushbu tadqiqot grafik dizayn, raqamli san’at va axborot texnologiyalari sohasida tahsil olayotgan talabalar, tadqiqotchilar va amaliyotchilar uchun nazariy va amaliy ahamiyatga ega bo‘lgan muhim manba sifatida tavsiya etiladi.