SADRIDDIN AYNIYNING ASARLARIDA BUXORO AMIRLIGINING TA`LIM TIZIMI VA MADRASALAR TA`LIMINING YORITILISHI - Ramazonova Nilufar Nurali qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada Sadriddin Ayniyning “Esdaliklar” asari asosida Buxoro amirligi davridagi madrasalar faoliyati, ularning tashqi va ichki tuzilishi, ta’lim mazmuni hamda talabalar hayoti tahlil qilinadi. Muallif o‘z asarida madrasalardagi ijtimoiy-iqtisodiy tengsizlik, ta’limdagi eskilik, darslarning shakllanmasligi va madrasa tizimidagi rasmiyatchilik kabi muammolarni tanqidiy yondashuvda ochib bergan. Maqolada aynan shu jihatlar asosida Buxoro madrasalarining tarixiy o‘rni va ularning inqirozga yuz tutish sabablari o‘rganiladi. Sadriddin Ayniyning realistik va kuzatuvchan yondashuvi orqali o‘sha davr jamiyatidagi ijtimoiy-tarixiy muammolar va ta’lim tizimining zaif tomonlari yoritiladi. Tadqiqot Buxoro madrasalari tarixini zamonaviy nuqtai nazardan qayta ko‘rib chiqish imkonini beradi hamda o‘sha davrdagi ilmiy-ma’naviy hayot tafsilotlarini ochib beradi.