XX-XXI ASR SIYOSIY VA IJTIMOIY VOQEALARINI TARIX DARSLARIDA BADIIY ASARLAR TAHLILI ORQALI YORITISH (JORJ ORUELLNING “1984” VA CHO‘LPONNING “KECHA VA KUNDUZ” ASARLARI MISOLIDA) - Faniya Axmedshina Abzalovna; Akbutayeva Nafisa Bozarovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada umumta’lim maktablarida tarix darslarini zamonaviy pedagogik yondashuvlar asosida samarali tashkil etish masalalari yoritilgan. Xususan, XX–XXI asrlar siyosiy voqealari va ijtimoiy muammolarini tahlil qilishda badiiy adabiyotlardan foydalanishning metodik imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Jorj Oruellning “1984” romani va Abdulhamid Cho‘lponning “Kecha va kunduz” asari misolida tarixiy jarayonlar hamda davr ruhi o‘quvchilarga yanada ta’sirchan va tushunarli tarzda yetkazish yo‘llari tahlil qilinadi. Bunday yondashuv o‘quvchilarda tanqidiy fikrlashni rivojlantirish, tarixiy tafakkurni shakllantirish, o‘tmish va hozirgi davr o‘rtasida bog‘liqlikni ko‘ra olish, shuningdek, ijtimoiy-siyosiy ongni mustahkamlashga xizmat qiladi.