INSONIYATNING TARIXIY RIVOJLANISHIDA MATRIARXAT DAVRI - Saydullayeva Aynura Jiyenbay qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada insoniyat tarixining ibtidoiy davrlarida mavjud bo‘lgan matriarxat jamiyat tuzilmasi, uning shakllanish sabablari, ijtimoiy va madaniy hayotdagi o‘rni tahlil qilinadi. Matriarxat davrida ayollarning urug‘ boshqaruvidagi yetakchilik roli, ona urug‘i tizimi, mulk munosabatlari va diniy e’tiqodlar bilan bog‘liq jihatlar ilmiy manbalar asosida yoritilgan. Shuningdek, bu davrning arxeologik va etnografik dalillar orqali tasdiqlangan holatlari ham ko‘rib chiqiladi. Maqola tarixiy jarayonlarning mantiqiy izchilligida matriarxatning ahamiyatini ochib beradi.