IX-XII ASRLARDA ILM-FAN VA MADANIYATNING YUKSALISHI – DINIY-HUQUQIY ILM RIVOJI - Saydullayeva Aynura Jiyenbay qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Mazkur maqolada IX–XII asrlar oralig‘ida musulmon dunyosida yuz bergan ilm-fan va madaniyatning yuksalishi jarayonlari, ayniqsa diniy-huquqiy tafakkur rivoji tahlil qilinadi. Ushbu davrda Qur’on va hadis ilmlari, fiqh, kalom, tafsir kabi sohalarning chuqurlashgani, shuningdek, Abu Hanifa, Imom al-Shofe’iy, Imom al- G‘azzoliy, Imom Buxoriy kabi mutafakkirlarning hissasi yoritiladi. Maqolada ilmiy maktablar, madrasalar va ulamolar faoliyati asosida islomiy huquq tizimining shakllanishi va jamiyat hayotidagi o ‘rni ko ‘rib chiqiladi. Shuningdek, diniy bilimlarning falsafa, mantiq, adabiyot kabi dunyoviy fanlar bilan uyg ‘unlashuvi ham tahlil etiladi.