GLOBALLASHUV JARAYONLARIDA FALSAFANI OʻRNI - Tolipov Xushnudbek (TADQIQOTLAR, 2025)
Anatatsiya: Ushbu maqolada globallashuv jarayonining jamiyat, tafakkur va ma’naviyatga ko‘rsatgan ta’siri falsafiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Globallashuv – bu faqat iqtisodiy yoki texnologik hodisa emas, balki insoniyat tafakkurining yangi bosqichga o‘tishini talab qiladigan murakkab falsafiy jarayondir. Falsafa esa bu jarayonda yo‘nalish beruvchi ichki kompas, jamiyatlar va shaxslar uchun qadriyatlar mezoni sifatida namoyon bo‘ladi. Maqolada falsafaning globallashuv davridagi vazifalari, insoniyatning umumiy ruhiy holatini anglashdagi ro‘li va yangi dunyoqarashlar shakllanishiga qo‘shayotgan hissasi chuqur tahlil qilingan. Shuningdek, mahalliy va umuminsoniy qadriyatlar o‘rtasidagi muvozanatni saqlashda falsafaning ahamiyati alohida oʻrin tutadi.