GAZLARDA ELEKTR TO’KI MUSTAQIL VA MUSTAQIL BO’LMAGAN GAZ RAZRYADLARI - Mamatova Go’zaloy Jo’ramirzayevna; Mirabdullayeva Dilafruz kenjaboy qizi; Ibrohimova Muborak Yodgorbek qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu mavzuda gaz muhitida elektr tokining o’tishi, ya’ni gazlarda elektr razryadlari jarayoni o‘rganiladi. Mustaqil bo‘lmagan razryad tashqi ionlashtiruvchi manbaga ehtiyoj sezadi, masalan, ultrabinafsha nurlanish, rentgen nurlari yoki radioaktiv zarralar. Mustaqil razryad esa ionlashishning zanjirli jarayonlari natijasida tashqi manbasiz ham davom eta oladi. Ushbu mavzu elektr va plazma fizikasi, texnikada gaz razryadli qurilmalarning ishlash prinsiplarini tushunishda muhim ahamiyatga ega.