NERV TO’QIMASI - To’xtasinov Ibrohimjon Bahodirjon o’g’li; Soatova Feruza Bahodirovna (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Mazkur ishda nerv tóqimasi organizmning axborotni qabul qilish, uni qayta ishlash va javob reaktsiyalarini shakllantirishdagi asosiy roli o‘rganiladi. Nerv tóqimasining tarkibiy qismlari — neyronlar va neyroglial hujayralar tuzilishi va ularning o‘ziga xos funksiyalari batafsil tahlil etilgan. Neyronlar o‘rtasidagi sinaptik aloqalar va impulslarning elektroximik mexanizmlari ilmiy asosda bayon qilingan. Markaziy va periferik nerv tizimi tuzilishi va funksional o‘zaro aloqalari, shuningdek, nerv tóqimasining normal va patologik holatlari yoritilgan. Ishda nerv tóqimasining organizm hayotiy faoliyatini boshqarishdagi biologik va klinik ahamiyati alohida ta’kidlangan. Ushbu material talabalarga va mutaxassislarga nerv tizimi faoliyatini chuqur tushunishda nazariy asos bo‘lib xizmat qiladi.