KO’ZI OJIZLAR UCHUN KITOB O’QISHNING USLUB VA VOSITALARI - Sirojiddinov Jaloliddin Sharofiddin o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ko‘zi ojizlar uchun kitob o‘qishning mavjud uslub va vositalari keng yoritilgan. Muallif kitobxonlik madaniyatining barcha qatlamlar uchun barobar bo‘lishi zarurligini ta’kidlab, ayniqsa imkoniyati cheklangan fuqarolarning, xususan, ko‘zi ojizlarning elektron adabiyotlardan qanday foydalanishini tahlil qiladi. Maqolada brayl yozuvi, og‘zaki o‘qish, gapiruvchi kitoblar, zamonaviy ekran o‘quvchi dasturlar (NVDA, Jaws, TalkBack, va boshqalar), matnni ovozga aylantiruvchi servislar va audio gadjetlar orqali kitoblarga kirish yo‘llari ko‘rsatilgan. Shuningdek, elektron adabiyotlar formatlari va ularning qulaylik- nuqsanlari tahlil qilinadi. Muallif xalqaro tajriba, texnologik imkoniyatlar va mavjud to‘siqlarni chuqur yoritib, ko‘zi ojizlarning bilim olish huquqini ta’minlash yo‘llariga ilmiy asosda yondashadi.