TAʼLIM TARBIYA JARAYONIDA ILMIY VA UMUMMADANIY DUNYOQARASHNI SHAKLLANTIRISH. - Mahammadova Ozodaxon Sadriddin qizi; Kadirova Omadxon Sobirjonovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya: Ushbu maqolada taʼlim va tarbiya jarayonida ilmiy umummadaniy dunyoqarashni shakllantirish bugungi kunda muhim ahamiyatga ega. Dunyoqarash, odamlarning atrof-muhit, inson, jamiyat va tabiat haqidagi tushunchalari, qarashlari va qiymatlari tizimidir. Taʼlim jarayonida ilmiy va umummadaniy dunyoqarashni shakllantirish orqali yosh avlodning dunyo haqidagi bilimlarini kengaytirish, ularning mantiqiy fikrlash, tahlil qilish va baholash qobiliyatlarini rivojlantirish, shuningdek, jamiyatda o‘z o‘rnini topish uchun zarur ko‘nikmalarni egallashiga yordam beradi.Ilmiy dunyoqarash, insonni ilm-fan, texnika va falsafaning yutuqlari bilan tanishtirib, ularni amaliyotda qo‘llashga o‘rgatadi. Umummadaniy dunyoqarash esa shaxsning ma’naviy, madaniy va ijtimoiy qadriyatlarni anglab etishi va ularga asoslanib harakat qilishini ta’minlaydi. Shuning uchun taʼlim jarayonida ilmiy va umummadaniy dunyoqarashni shakllantirishda integratsiyalangan yondashuv zarur, bu o‘z navbatida shaxsning dunyoqarashini kengaytirib, jamiyatda muvozanatli, maʼnaviyatli va bilimdon avlodni tarbiyalashga yordam Bundan tashqari maqolada mifologik dunyoqarash, falsafiy, diniy dunyoqarash hamda milliy ong va mafkura tushunchalari yoritib oʻtilgan.