ABU RAYHON BERUNIY ILMIY MEROSI - Murtozoeva Jayrona No'monjon qizi; Almurodova Hafiza Xasan qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola buyuk Sharq allomasi Abu Rayhon Beruniyning ilmiy merosini chuqur o‘rganishga bag‘ishlangan. Maqolada Beruniyning ilm-fanga qo‘shgan hissasi, uning tarbiya haqidagi qarashlari, metodologik yondashuvlari va zamonaviy fan taraqqiyotiga ta’siri yoritilgan. Xususan, uning astronomiya, matematika, geografiya, tibbiyot, farmatsiya, geologiya, tarix va madaniyat sohalariga oid ilmiy ishlari tahlil etilgan. Sharq allomalari orasida Beruniy ilmiy fikrning rivojlanishida qanday o‘ringa ega bo‘lgani ham yoritildi. Maqola ilmiy va tarbiyaviy jihatdan keng qamrovli tahlil asosida tayyorlangan bo‘lib, talabalarning ilmiy dunyoqarashini kengaytirishga xizmat qiladi.