IBN SINONING ILMIY MEROSI: TIBBIYOT, FALSAFA VA TABIIY FANLARDAGI YUKSAK YUTUQLAR - Eshniyoziva Hulkar Bekmurod qizi; Zaripova Ziyoda Oʼrazaliyevna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ibn Sino (Avicenna) o‘rta asrlarning eng buyuk allomalaridan biri bo‘lib, uning ilmiy merosi tibbiyot, falsafa, kimyo, fizika va boshqa sohalarda katta ahamiyatga ega. Ibn Sinoning "Kitob al-Shifa" va "Kitob al-Qanun fi al-Tibb" asarlari nafaqat o‘z zamonida, balki keyingi asrlarda ham ilmiy yutuqlar va tafakkur manbai bo‘lib xizmat qilgan. Ibn Sino tibbiyotda anatomiya, fiziologiya, patologiya va farmakologiya kabi sohalarda muhim ishlanmalarni kiritgan. Falsafada esa, u Aristotel va Plotin ta’limotlarini o‘zlashtirib, yangi ilmiy yondashuvlarni kiritgan. Maqola Ibn Sinoning ilmiy merosini tibbiyot, falsafa va tabiiy fanlardagi yutuqlari orqali tahlil qiladi va uning ilm-fan taraqqiyotidagi ahamiyatini yoritadi.