NOKARIYOZ KASALLIKLAR VA YOSHGA OID O’ZGARISHLAR - :Berdiyeva Shaxnoz Qurbonniyoz qizi; Yo'ldosheva Madina Azamat qizi; Sotiboldiyev Ozodbek Latifjon og’li (TADQIQOTLAR, 2025)
O’zbek tilida annotatsiya: Nokariyoz kasalliklar, organizmda yuzaga keladigan ayrim patologik o’zgarishlar natijasida tishlarda paydo bo’ladigan turli xil kasalliklar guruhini ifodalaydi. Bu kasalliklar orasida eng keng tarqalganlaridan biri tishlarning kariesi hisoblanadi. Karies, tish emalini yemirib, tishning chuqur qatlamlariga ta’sir ko’rsatadi va og’iz bo’shlig’ida bakteriyalar o’sishini rag’batlantiradi. Nokariyoz kasalliklari nafaqat yoshi kattalarda, balki yosh bolalar va o’smirlar orasida ham kuzatiladi. Yoshga oid o’zgarishlar, ayniqsa, 50-60 yoshgacha bo’lgan davrda, tishlarda kariesning rivojlanishiga olib keladigan omillardan biridir. Yoshi kattaroq odamlarning immun tizimi zaiflashadi va tishlarning tuzilishi, emali yomonlashadi, bu esa karies va boshqa tish kasalliklarining rivojlanishiga sabab bo’ladi. Tishlarni tozalash, ularni muntazam ravishda shifokorga ko’rsatish va to’g’ri parvarishlash yoshga oid o’zgarishlar va nokariyoz kasalliklarining oldini olishda muhim ahamiyatga ega.