SCOR (SUPPLY CHAIN OPERATIONS REFERENCE) MODELDAN FOYDALANISHNING AFZALLIKLARI - Umarova Mohira Shavkatovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada SCOR modeli (Supply Chain Operations Reference) ta’minot zanjirining samaradorligini baholashda qo‘llanilishi va uning afzalliklari tahlil qilinadi. SCOR modeli 1996-yilda ishlab chiqilgan va ta’minot zanjirining barcha jarayonlarini tizimli tarzda boshqarishga yordam beradi. Modelning asosiy jarayonlari (rejalashtirish, ta’minlash, ishlab chiqarish, yetkazib berish, qaytarish) ta’minot zanjirini optimallashtirishda muhim o‘rin tutadi. 2022-yilda yangilangan raqamli versiya (SCOR Digital Standard) tizimning uzluksiz va dinamik ishlashini ta’minlab, kompaniyalarga tezkor moslashish va samarali boshqaruvni amalga oshirish imkonini beradi. SCOR modelidan foydalanish tashkilotlarga operatsion samaradorlikni oshirish, xarajatlarni kamaytirish, va benchmarking orqali raqobatbardoshligini kuchaytirish imkoniyatini yaratadi. Model kompaniyalarga ta’minot zanjirini boshqarishda strategik qarorlar qabul qilishga yordam beradi.