IDEAL GAZLAR NAZARIYASI VA UNING AMALIYOTDAGI QO`LLANILISHI - SATTOROV SARVAR NUGMON O`G`LI (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada ideal gazlar nazariyasining asoslari va uning turli sohalardagi amaliyotdagi qo‘llanilishi muhokama qilinadi. Ideal gazlar nazariyasi gazlarning xususiyatlarini tasvirlashda muhim o‘rin tutadi va ko‘plab ilmiy va muhandislik muammolarini yechishda qo‘llaniladi. Maqolada ideal gazlarning termodinamik xususiyatlari, gaz qonunlari va gazlarning xatti-harakatlarini tavsiflovchi matematik tenglamalar, jumladan, Boyl, Marriot, Gay-Lussac qonunlari va ideal gazlar tenglamasi ko‘rib chiqiladi. Bundan tashqari, ideal gazlarning sanoat, kimyo, muhandislik va boshqa sohalarda qanday qo‘llanilishi ham yoritiladi. Maqola ilmiy adabiyotlar tahlili asosida yozilgan bo‘lib, ideal gazlar nazariyasining amaliyotdagi ahamiyatini va uning turli sohalarda qanday ishlatilishini ko‘rsatishga qaratilgan.