JIGARNING NOALKAGOL YOG’ XASTALIGIDA METABOLIK HOLATLARINI TASHXISLASHDA LABORATOR TEKSHIRUV NATIJALARINI AHAMIYATI - Xudoyberdiyeva Sh.I (TADQIQOTLAR, 2025)
Yog’li gepatoz murakkab kasallik bo’lib, uning rivojlanishi ko’plab omillar bilan bog’liq. Uning patogenezi metabolik kasalliklar, shuningdek, turli organlar va tizimlarning disfunktsiyasi bilan chambarchas bog’liq. Bundan tashqari, bu holat bir qator kasalliklar, jumladan, qon tomir aterosklerozning rivojlanishiga hamroh bo’lishi mumkin. Zamonaviy ilmiy tadqiqotlar shuni ko’rsatadiki, jigarning noalkagol yog’ xastaligi (JNAYoX) jiddiy jigar muammolarining ko’rsatkichi bo’lib xizmat qilishi mumkin. Bundan tashqari, u diabet, lipid almashinuvining buzilishi yoki ortiqcha vazn mavjudligidan qat’iy nazar, yurak-qon tomir kasalliklarining rivojlanishi uchun mustaqil xavf omili sifatida harakat qilishi mumkin. Ushbu maqolada yurak-qon tomir kasalliklari bilan og’rigan odamlarda metabolik bilan bog’liq jigarning noalkagol yog’ xastaligi (JNAYoX) tarqalishi, sabablari, rivojlanish mexanizmlari, diagnostikasi va klinik ko’rinishlariga oid ilmiy tadqiqotlar tahlili. Ushbu mavzuning muhimligini hisobga olib, kelgusida ushbu yo’nalishda olib boriladigan tadqiqotlarning yo’nalishlarini belgilash kerak.