ABU NASR FOROBIY VA G‘AZZOLIYNING FALSAFA ILMIGA OID QARASHLARINI QIYOSIY TAHLIL ETISH (FOROBIYNING "SIYOSAT FALSAFASI" VA G‘AZZOLIYNING "KIMYOI SAODAT" ASARLARI ASOSIDA) - Murodov Javohir Jahongir o’g’li; Nishonova Shaxrizoda Anvar qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada buyuk Sharq mutafakkirlari Abu Nasr Forobiy va Abu Homid G‘azzoliyning falsafiy qarashlari qiyosiy tahlil qilinadi. Forobiyning "Siyosat falsafasi" va G‘azzoliyning "Kimyoi saodat" asarlari asosida ularning ilm, aql, din va jamiyatga oid yondashuvlari tahlil qilinadi. Forobiy ilm-fan va aqlni ustuvor qo‘ysa, G‘azzoliy tasavvuf va axloqiy poklikni asosiy qadriyat sifatida ko‘rsatadi. Maqolada bu ikki mutafakkirning umumiy va farqli jihatlari taqqoslanib, ularning ta’limotlari zamonaviy falsafaga ta’siri yoritiladi.