JINOYAT VA HUQUQBUZARLIKLARNI OLDINI OLISHDA IJTIMOIY VA IQTISODIY OMILLARNI HISOBGA OLISH - OBIDJON RO‘ZIMURODOV ASATULLAYEVICH (TADQIQOTLAR, 2025)
Mazkur ishda jinoyat va huquqbuzarliklarni oldini olishda ijtimoiy va iqtisodiy omillarning o‘rni tahlil qilinadi. Bugungi kunda jinoyat va huquqbuzarliklar jamiyatda katta muammo bo‘lib, uning sabablari ko‘plab ijtimoiy va iqtisodiy omillarga bog‘liqdir. Ijtimoiy omillar orasida o‘ziga xos ahamiyatga ega bo‘lganlar orasida ta’lim, ijtimoiy tengsizlik, sog‘liqni saqlash tizimi va oilaviy vaziyatlar mavjud. Iqtisodiy omillar esa, ishsizlik, daromadning pastligi, iqtisodiy inqirozlar va boshqalar orqali jamiyatda jinoyatga moyillikni kuchaytiradi. Bu ishda ijtimoiy va iqtisodiy omillarning huquqbuzarliklar va jinoyatlar darajasiga ta’sirini ko‘rib chiqish orqali, oldini olishning samarali usullari va choralari ishlab chiqilgan. Ijtimoiy himoya tizimlarini kuchaytirish, iqtisodiy siyosatni yaxshilash va ta’lim tizimini takomillashtirish orqali jamiyatda huquqbuzarliklarning kamayishiga erishish mumkin. Ushbu ishda shuningdek, ijtimoiy va iqtisodiy tizimlarni integratsiyalashgan holda jinoyatlarning oldini olishga qaratilgan yangi takliflar va yondashuvlar keltirilgan.