PANDEMIYA SABOQLARI: VIRUSALOGIYADAGI YANGI YONDASHUVLAR - Moʻminov Azamat Azamjon oʻgʼli; Ikromova Dilafruz Oʻktamjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada so‘nggi yillarda dunyoni larzaga solgan COVID-19 pandemiyasi virusologiya sohasiga qanday ta’sir qilgani tahlil qilinadi. Pandemiya ilm- fan, sog‘liqni saqlash tizimi va xalqaro hamkorlikda tub burilishlarga sabab bo‘ldi. Ayniqsa, viruslarni aniqlash, ularga qarshi vaksinalar yaratish va global monitoring tizimlarini takomillashtirishda yangi texnologiyalar va yondashuvlar shakllandi. Maqolada genom tahlili, sun’iy intellektdan foydalanish, vaksina ishlab chiqishdagi mRNA texnologiyasi, shuningdek, biosurveillans (biologik monitoring) tizimlarining ahamiyati va istiqbollari yoritiladi. Shuningdek, pandemiyaning ilmiy tadqiqotlar va siyosiy qarorlar orasidagi muvozanatga ta’siri ham ko‘rib chiqiladi.