SUG’ORILADIGAN MAYDONLARNING MELIORATIV HOLATI TAHLILI. - Hasanov X.X.; Radjabova M.M.; Choriyev R.S.; Jo’rayeva Sh. (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Buxoro viloyati gidrogeologik melirotiv sharoiti, asosan yer osti sizot suvlari gidro hamda gidrokimyoviy rejimiga bog‘liq bo‘lib, sug‘oriladigan yer maydonlari Zarafshon daryosining quyi qismida joylashganliga sababli, murakkab hisoblanadi. Viloyatning ayniqsa, o‘rta va quyi qisimlarida sizot suvlarning yer osti harakati sekinligi va uni yer yuzasiga yaqin joylashganligi sababli meliorativ vaziyat o‘ta og‘ir hisoblandi. Havo haroratining yuqori bo‘lishi va issiq kunlarning ko‘p bo‘lishi yer yuziga yaqin joylashgan sizot suvlarini evakotranspiratsiyaga ko‘p sarflanishiga olib keladi. Bu esa o‘z navbatida aeratsiya qismida tuz miqdorini keskin oshishiga sabab bo‘ladi.