KOGON TUMANI SUG‘ORILADIGAN MAYDONLARIDA YER OSTI SUVLARI MONITORINGI - Radjabova M.M.; Choriyev R.S.; Jo’rayeva Sh. (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Kogon tumanida gidrogeologik melirotiv sharoiti, asosan yer osti sizot suvlari gidro hamda gidrokimyoviy rejimiga bog‘liq bo‘lib, sug‘oriladigan yer maydonlari murakkab hisoblanadi. Tumanning janubiy qismida to’rtlamchi mansub allyuvial -dellivial yotqiziqlar rivojlangan bo’lib ,drevi aralashgan qumlardan iborat bo’lib,ularning filtratsion koeffitsienti o’rtacha 5.0-6.0m/sut.ni tashkil qiladi.To’rtlamchidavr yotqiziqlarida joylashgan tumanda gurunt suvlarining mineral tarkibi litriga 1.3-2.5grammdan to 6-8 grammgacha tashkil qiladi. Mineral tarkibi litriga 1.0-1.3gr.bo’lgan gurunt suvlari asosan katta ariq va kanallar yoqalarida uchraydi,er yuzi suv yo’llaridan uzoqlasha borganda gurunt suvlarining tarkibidagi mineral tuzlar tobora osha boradi.