GEOMETRIK TOPOLOGIYA VA HOMOTOPIK METODLARDAN FOYDALANGAN HOLDA MUHIT XARITASINI YARATISH - Mustafayev Dilshod Panji o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada geometrik topologiya va homotopik metodlardan foydalangan holda muhit xaritasini yaratish masalasi ko‘rib chiqilgan. Asosiy e’tibor muhitning topologik xususiyatlarini aniqlash va ularni xaritalashda homotopik yondashuvlarni qo‘llashga qaratilgan. Homotopik ekvivalentliklar va geodezik bog‘liqliklar yordamida fazoviy ob’ektlarning strukturalari aniqlanib, ularning geometrik modellari qurilgan. Mazkur metodologiya muhitning murakkab topologik xususiyatlarini oddiy ko‘rinishga keltirish imkonini beradi. Olingan natijalar harakatlanuvchi robotlar va ko‘p o‘lchovli navigatsiya tizimlari uchun amaliy ahamiyatga ega.