KALLA SUYAGI.KALLA SUYAGINING MIYA QISMI SUYAKLARI: ENSA, TEPA, PESHONA VA GʼALVIRSIMON SUYAKLARI, ULARNING YOSHGA DOIR XUSUSIYATLARI - Xudoyarova G.N.; Xitayeva Hamida; Ibragimova Maftuna; Aslamova Shabnam (TADQIQOTLAR, 2025)
Mavzuning dolzarbligi. Inson bosh suyagi tuzilishi murakkab va o’ziga xosdir, bu barcha insonlarning boshi bilan bog’liq bo’lgan suyaklar majmuasidan iborat. Bosh suyaklari asosan iskeletning bosh qismini hosil qiladi va miya, ko’zlar, quloqlar kabi hayotiy muhim organlarni himoya qiladi. Suyaklari ikki qismga bo’linadi: miya suyaklari va yuz suyaklari. Miya suyaklari miya qutisi yoki kraniumni hosil qiladi, yuz suyaklari esa yuz strukturasi uchun asos beradi. Bosh suyaklari umumiy hisobda 22- 23 suyakdan iborat bo’lib, ulardan 8 tasi kranium yoki miya qutisini tashkil qiladi. Miya suyaklaridan biri - frontal suyak, bu peshqadam joylashgan va orqa zarbalarni boshdan himoya qilishga yordam beradi.