PEDIATRIYADA MUKOVISTSIDOZNI ERTA ANIQLASH: KLINIK KO‘RINISHLAR VA DIAGNOSTIK USULLAR - Karimkulova Gulshonoy Akmaljon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Mukovistsidoz — bu organizmning turli tizimlarida jiddiy o‘zgarishlarga olib keladigan irsiy kasallikdir. Asosan nafas olish tizimi va oshqozon-ichak yo‘llarini ta’sir etadi, ammo uning klinik ko‘rinishlari boshqa organ va tizimlarga ham ta’sir ko‘rsatishi mumkin. Mukovistsidozning erta aniqlanishi, uning rivojlanishining oldini olish hamda kasallikning oqibatlarini kamaytirish uchun juda muhimdir. Mukovistsidozning klinik ko‘rinishlari ko‘pincha tug‘ma davrda, yangi tug‘ilgan chaqaloqlarda yoki kichik bolalarda sezilarli bo‘lishi mumkin, ammo ba’zan uning dastlabki belgilarini faqat bir necha yil o‘tgach aniqlash mumkin [1]. Kasallikni erta aniqlashda klinik belgilar va diagnostik usullar muhim rol o‘ynaydi [2].