O‘SMIRLARDA GIYOHVANDLIKKA BERILISHNING IJTIMOIY PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI - OQBERDIYEVA FOTIMA NAZARALI QIZI (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqola giyohvandlikning ijtimoiy muammo sifatida yuzaga kelishi va uning yoshlar orasida tarqalishining ijtimoiy-iqtisodiy, psixologik hamda biologik omillar asosida shakllanishini tahlil qiladi. Narkotik moddalarga qaramlik, shaxsning psixikasida va jismoniy holatida chuqur o‘zgarishlarga sabab bo‘lib, uning ijtimoiy muhitdagi o‘rni va xulq-atvoriga salbiy ta’sir ko‘rsatadi, bu esa profilaktika va reabilitatsiya dasturlarida kompleks yondashuvni talab qiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, yoshlar orasida narkotik moddalarga qiziqish ko‘pincha do‘stlar guruhi ta’siri va ijtimoiy omillar bilan bog‘liq bo‘lib, bu holatda profilaktika va davolash strategiyalarini ishlab chiqishda ko‘p tomonlama yondashuvning ahamiyati katta.